Boknyheter på mässan

Trädgårdsböcker är alltid ett trevligt inslag i bokhyllan. Under årens lopp har många av boknyheterna inom trädgårdsvärlden blivit presenterad på Vår Trädgård och skapat intressanta samtal på scenen.  IMG_1018-1024x768

2016 presenterades bland andra:
”Gödsel – Om trädgårdens näringsliv” av Tina Råman, Ewa – Marie Rundquist & Justine Lagache.
”Odla året om” av Lena Israelsson
”Rabarber” av Ingar Nilsson
”Konsten att odla det omöjliga” av Peter Englander
”Gunnels 100  gröna pärlor i trädgårdseuropa” av Gunnel Carlson

Både Peter Englander & Gunnel Carlson fanns på plats 2016.
Här kan ni läsa de intervjuer som gjordes med dem inför mässan.

Gunnels gröna pälor

Text: Lena Ståleker

Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist, författare och grön expert i tv-programmet Gokväll.
Du ska vara moderator på Vår Trädgårdsscen? 

– Ja, det ska bli jättetrevligt. Nu ärvåren nära och mässan är startskottet för trädgårdssäsongen i södra Sverige. Det är jättebra att mässan ligger tidigt på våren så folk kan prata med proffsen innan de börjar fixa där hemma. Jag har många kunniga gäster på scenen, tillsammans kommer vi att väcka publikens trädgårdslust och ge massor med tips på vad man kan göra ute så här års.Gunnel 2

Har du själv någon programpunkt?

– Jag kommer att prata om Tusen trädgårdar som går av stapeln den 3 juli i sommar. Då öppnas en rad härliga svenska trädgårdar för besök, såväl privata villaträdgårdar som kolonilotter, kyrkogårdar och stadsparker. Jag startade Tusen Trädgårdar 2010 och vi genomför detta visningsprojekt vartannat år för att ge inspiration och glädje.

Och så kommer du ut med en ny bok. Berätta!

– Boken heter Gunnels 100 gröna pärlor i Trädgårdseuropa och den har premiär på mässan. Genom åren har jag rest mycket i Europa och nu berättar jag om mina favoriter – allt från små, okända trädgårdar till storslagna, berömda anläggningar. Jag vill inspirera andra att åka ut i Europa för att få nya idéer och våga prova nya saker i trädgården eller på balkongen.

Ditt bästa vårtips?

– Intresset för egen köksträdgård är stort, även bland yngre och i städerna. Nu är det hög tid att planera grönsakslandet och att förkultivera fröer. Själv gillar jag gamla sorter, så kallade kulturarvsväxter. Min favorit är en brun böna som heter Signe. Den kommer från Blekinge, precis som jag, och odlades tre generationer inom samma familj. Jag äterinte bruna bönor så ofta, men jag älskar Signe för växtens historia.

ITALIEN på svenskaPeter englander 2

Text: Lena Ståleker

Sugen på en egen sydländsk oas? På mässan hittar du inspiration i Peter Englanders italienska idéträdgård och i hans nya bok får du veta hur man knäcker klimatzonerna så att du kan odla fikon och mimosa i din trädgård.

Det gröna livet är en kamp mot vädrets makter.

– Vi svenskar pratar ofta väder och trädgårdsmänniskor gör det allra mest. Men vi som bor i Skåne har ändå tur, det är ju södern i Norden och det går att få till ett skönt medelhavsliv här.

Det säger trädgårdsdesignern Peter Englander som varje år skapar ett söderns paradis på Vår Trädgård för att ge besökarna inspiration. I år bjuder han på en italiensk idéträdgård med influenser från renässansen.

– Besökaren möts av en pergola med lummiga palmer och citronträd, en mysig piazza med murar och odlingsbäddar, samt  en grönskande, hemlighetsfull renässansträdgård komplett med lejonhuvud och kanal. Fast det går förstås inte att bygga en riktig kanal på mässan, så vi låter 400 blå penséer symbolisera vattnet, förklarar Peter.

I pergolan kan du köpa Peters nya bok Om konsten att odla det omöjliga och få den signerad.

– Vi trädgårdsmänniskor vill gärna göra det omöjliga, men det finns metoder för att göra det varmare för växterna. Genom att knäcka klimatzonerna kan man mycket väl odla både fikon och mimosa i Sverige. I boken porträtterar jag över 100 växter från varmare trakter och berättar hur du får dem att trivas här.

Peter Englander medverkar även på Vår Trädgårds scen där han naturligtvis pratar om trädgårdsliv med inspiration från södern.

OK
På Vår Trädgård använder vi kakor (cookies) för att du ska få bästa möjliga användarupplevelse. Genom att du fortsätter att titta på vår sajt godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?